BERE GRATIS

1998

Trupa Bere Gratis a fost înființată în 1998 de Mihai 'Miță' Georgescu (voce), Robert Anghelescu (clape) şi Marius Dobre (chitară), trei băieți ce cântau la acea vreme în formația "Ghost". Împreună cu Mihai 'Magga' Suciu (tobe) şi Marius Mirea (bass) au pus bazele unei noi formații pe care au numit-o Bere Gratis.

De unde "Bere Gratis"?

Alexandru Catona şi Robert Anghelescu
Alexandru Catona şi Robert Anghelescu

Un bun prieten al băieţilor, Alexandru Catona (Cato) le-a sugerat să adopte un nume românesc care să atragă publicul. A fost ales "Bere Gratis", cu speranţa că mulţi oameni vor veni la concerte văzând pe afiş că se dă... bere gratis. Şi aşa a şi fost, la primele concerte audienţa înfierbântată după bere gratis a fost răsplătită însă cu... Bere Gratis.

Odată cu trecerea timpului, publicul s-a obişnuit că Bere Gratis este sinonim nu numai cu vara, soarele, apa, berea, distracţia, dar şi cu iubirea, prietenia, melancolia, declaraţiile de dragoste şi în general muzica de calitate, făcută cu profesionalism, seriozitate şi respect pentru "Măria Sa, Publicul".

Data simbolică de naştere a formației este 20 septembrie.

Componenţa de start a fost:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Marius Dobre - chitară
Marius Mirea - bass
Mihai Suciu - tobe

Primele înregistrări au fost făcute în ultima parte a anului 1998, iar piesa "Fără ruşine" a apărut pe compilația "Tu poți fi vedeta" (la A&A Records), alături de alți artişti în lansare: Stigma, Drepturi Egale, Zenit, Carmen Stanciu, New Entry, MBX, Profil, Harap Alb, Sens Unic, Rapsodique, Pur şi Simplu.

1999

În primăvara lui 1999 Matei Damian-Ulmu ia locul lui Marius Dobre la chitară.

Piesele "Cea mai frumoasă fată" şi "Ce mişto" sunt înregistrate în Magic Sound Studio (casa de producție "East & Art") şi publicate pe primul CD single al formației.

În vara anului 1999, Ovidiu Hălmăgean (ex-Genius) devine producătorul formației, cu ajutorul acestuia trupa înregistrând în Studio Voices (Iaşi) primul album în perioada noiembrie-decembrie 1999.

Componenţa 1999:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Matei Damian-Ulmu - chitară
Marius Mirea - bass
Mihai Suciu - tobe

2000

Primăvara anului 2000 marchează semnarea primului contract de producție (cu casa de discuri Nova Music Entertainment) şi apariția pe piață a primului album, "De vânzare" (25 mai 2000).

Piesa "Ce mişto", primul single de promovare al acestui album, intră ulterior în listele de heavy-rotation ale radiourilor. Următoarele piese promovate au fost "Ultrafete" şi "Curtea şcolii" (piesă apărută în toamna anului 2000).

2001

Noi schimbări au loc în componența formației: cu Vlad Vedeş la bass şi Oliver Sterian la tobe apare al doilea album intitulat "Vino mai aproape" (28 noiembrie 2001), album prin care Bere Gratis se impune în peisajul muzical pop-rock românesc.

Primul single de pe acest album a fost "Unu Mai". Au urmat "Señor, señor", "Vino mai aproape" (piesă compusă de Mihai şi inspirată din viața unuia dintre prietenii formației) şi "Nebun" (piesă compusă de Robert în 1996).

Componenţa 2001:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Matei Damian-Ulmu - chitară
Vlad Vedeş - bass
Oliver Sterian - tobe

2002

În februarie 2002, Marian Săracu îl înlocuieşte la tobe pe Oliver Sterian.

În vara anului 2002 trupa face o deplasare în Fribourg, Elveția, unde înregistrează (la "Relief Studio") trei dintre piesele următorului album: "La tine aş vrea să vin", "Străzi albastre" şi "Cineva mă iubeşte".

Cristi Solomon se alătură trupei în calitate de producător muzical.

În noiembrie 2002 este lansată melodia "Străzi albastre", piesă compusă de Robert.

Componenţa 2002:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Matei Damian-Ulmu - chitară
Vlad Vedeş - bass
Marian Săracu - tobe

2003

În prima parte a anului, noua piesă "La tine aş vrea să vin" s-a menținut câteva săptămâni în primele 10 locuri ale Romanian Top 100.

Pe 26 iunie este lansat în cadrul unui concert susținut "La Motoare" (Bucureşti) cel de-al treilea album al formației, intitulat "Acolo sus". Sound-ul mult îmbogățit dovedeşte creşterea din punct de vedere muzical al formației.

Al treilea single de pe albumul "Acolo sus", intitulat "Poveste de oraş", este lansat cu ocazia aniversării a 5 ani de la înființarea formației (în septembrie 2003). Piesa este compusă de Vlad, inspirat fiind de evenimentele din viața lui Robert.

2004

Pe 26 ianuarie a avut loc concertul "Electrika", primul mare eveniment dintr-o serie de concerte ce au folosit aceeaşi locație - Teatrul Național din Bucureşti - devenită reprezentativă pentru spectacolele aniversare.

Pe 7 iulie, la Hollywood Multiplex Bucureşti este lansat oficial DVD-ul "Electrophonica - Live la TNB", înregistrat cu ocazia concertului aniversar de 5 ani, primul DVD surround al unei formații româneşti.

În toamna anului 2004 este lansat "Post Restant", al patrulea album de studio al trupei, iar primul single promovat de pe acest album a fost "Eu nu am să te las" (în luna noiembrie).

2005

7 februarie 2005 este data unui nou mega-concert la Teatrul Național din Bucureşti intitulat "Post Restant". Playlist-ul a conținut atât piese mai vechi, cât şi piese de pe albumul omonim lansat în a doua parte a anului trecut.

În luna martie începe promovarea single-ului "Câmpuri de luptă", iar după câteva luni, piesa "Post Restant" îşi face apariția pe posturile TV muzicale cu un videoclip extras din concertul de lansare a albumului.

2006

Pe 29 aprilie este lansat videoclipul primului extras pe single de pe viitorul album, piesă intitulată "Speranța din priviri".

Pe 1 iunie formația lansează printr-un concert la Music Club (Bucureşti) E.P.-ul "Ediție de buzunar".

Din luna septembrie începe promovarea piesei "Ce n-a văzut Parisul".

2007

Luna februarie marchează noi schimbări în componența formației: Vlad Vedeş îl înlocuieşte la chitară pe Matei Damian-Ulmu, iar pe postul vacant (chitară bass) vine Nicu Avram.

În luna iulie băieții de la Bere Gratis se deplasează în Elveția, unde participă la Festivalul "Eté T'chaux 2007" din localitatea La Chaux-de-Fonds. Formația a evoluat sub numele "The Postcards", nume sub care au lansat şi un E.P. cu două piese în limba engleză, "Where We Go" ("Unde mergem") şi "Rosy" ("Câmpuri de luptă"). Discul a fost realizat de Dom Torche în "Relief Studio" (Fribourg) şi publicat la casa de discuri W2prod - Wave2prod SA (Elveția).

Pe 30 octombrie este lansat videoclipul piesei "În brațe" ce a precedat următorul album Bere Gratis intitulat "Revoluție de catifea" (apărut pe piață în luna decembrie 2007).

Componenţa 2007:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Vlad Vedeş - chitară
Nicu Avram - bass
Marian Săracu - tobe

2008

Pe 21 martie se filmează videoclipul unui nou extras pe single de pe acest album, piesa "Curcubeu".

Finalul anului 2008 aduce câteva piese noi, dintre care "Vacanță la Roma" - extrasă pe single - a fost aleasă pentru a promova următorul mega-concert aniversar.

2009

Pentru 10 ani de activitate artistică, pe 23 februarie 2009 formația "Bere Gratis" a oferit concertul aniversar "Bere Gratis - 10 ani", în aceeaşi locație de sărbătoare - Teatrul Național Bucureşti. Un spectacol de excepție în care muzica, versurile, luminile şi emoțiile au creat, într-adevăr, o atmosferă de neuitat. Cu această ocazie a fost lansată şi o ediție limitată a single-ului "Vacanță la Roma".

La mijlocul lunii iunie a apărut albumul "Live X", un dublu CD audio înregistrat cu ocazia concertului aniversar din februarie. Piesa care promovează acest nou material marca Bere Gratis este "Gloria".

În cadrul Festivalului Internațional "Cerbul de aur 2009" ce a avut loc în Braşov în perioada 2-6 septembrie, două piese din repertoriul Bere Gratis s-au auzit în secțiunea Interpretare. Rusul Nikolay Demidov a ales "Curcubeu", iar estonianul Rolf Jr. a cântat într-o manieră originală piesa "În brațe". Festivalul s-a deschis cu un moment al evergreenurilor în care Mihai a interpretat piesa "I want to break free" a legendarei formații Queen.

În luna decembrie Bere Gratis definitivează un nou album de studio intitulat "Pe marele ecran". Discul conține, pe lângă "Vacanță la Roma" şi "Gloria", încă 8 piese nou-nouțe şi un remix. Piesa care a promovat acest disc este "Pas în doi".

În anul 2009 băieții de la Bere Gratis au participat la câteva acțiuni cu scop civic: "March on Stage" la Hard Rock Cafe Bucureşti (în sprijinul copiilor cu Sindromul Down), "Gala UNICEF în România" (ajunsă la a treia ediție şi găzduită de TVR) şi două acțiuni ecologice: "Mişcarea de reciclare" (primul proiect național de educare a publicului larg în privința reciclării) şi "ECO Litoral" (pentru ecologizarea litoralului românesc). Una dintre cele mai importante campanii umanitare ale anului 2009 (Campania 858 pentru înființarea departamentului de cardiochirurgie la Spitalul de copii "Marie Curie" din Bucureşti) s-a încheiat pe 26 iulie 2009 printr-un concert la care cap de afiş au fost formațiile Bere Gratis şi Bucharest Wind Orchestra (prima orchestră simfonică de suflători din România).

2010

Anul începe cu o nouă schimbare în componența trupei: Vlad Vedeş şi Nicu Avram sunt înlocuiți de Marius "Neuro" Bob (chitară) şi Radu Vaştag (bass).

În luna martie piesa "Pas în doi" obţine premiul pentru "Cel mai bun cântec pop-rock" al anului 2009, distincţie acordată la Galele Premiilor Radio România Actualităţi.

Activităţile caritabile la care formaţia Bere Gratis a participat au continuat în 2010 cu concertul "Cântec pentru Haiti" (pe 19 februarie) dedicat copiilor din acest stat afectat de un puternic seism. Acţiunile umanitare organizate de Fundaţia Salvaţi-vă Îngerii în scopul strângerii de fonduri pentru noul Spital de copii Marie Curie din Bucureşti nu au lăsat indiferente personalităţile din viaţa culturală, socială şi sportivă a României. Alături de nume mari ale muzicii pop şi rock româneşti, Bere Gratis a participat pro-bono la mega-concertul "Rock pentru Viaţă" organizat pe 1 iunie, de Ziua Copilului, iar pe 1 septembrie Mihai a jucat "Fotbal pentru Viaţă" într-un meci caritabil care a reunit zeci de sportivi şi artişti pe acelaşi teren pentru o cauză umanitară.

A doua parte a lunii decembrie aduce pe piaţă un nou album Bere Gratis ce poartă titlul "O colecţie". Regăsim "o colecţie" de cântece sensibile, pline de speranţă şi optimism, un album liniştitor, tocmai bun de ascultat la gura sobei alături de cei dragi în preajma sărbătorilor de iarnă. Albumul conţine doar balade, piese compuse în cei 12 ani de activitate ai formaţiei şi rearanjate, precum şi două melodii noi: "Stai pe acelaşi drum" şi "Flori de câmp la fereastră".

Componenţa 2010:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Marian Săracu - tobe

Colaboratori permanenţi:
Marius "Neuro" Bob (chitară)
Radu Vaştag (bass)

2011

Un nou concert Bere Gratis cu binecunoscuta marcă ”TNB” a avut loc pe 28 februarie, un mărţişor muzical la care au participat invitaţi de marcă: Gheorghe Zamfir ("Iertat", "Îţi mai aduci aminte"), Paula Seling ("Stai pe acelaşi drum"), Smiley ("La dolce vita"), Guess Who ("hEroina") şi Robert Turcescu ("Ce mişto"). Intitulat "Stai pe acelaşi drum", concertul de la Teatrul Naţional din Bucureşti a lansat cel mai recent album al formaţiei, "O colecţie".

În Gala Premiilor Radio România Actualităţi din luna martie, piesa "Stai pe acelaşi drum" a fost desemnată "Cel mai bun cântec pop-rock" al anului 2010.

Printre cele aproximativ 40 de concerte ale anului susținute în cadrul unor evenimente publice în cluburi, săli de spectacole și aer liber se pot aminti "Live în Garajul Europa FM" (București), Festivalul "Sinaia Forever", seria concertelor de pe Plaja Belona (Eforie Nord) și momentele susținute în cadrul unor evenimente cu caracter sportiv (Finala Cupei României Timișoreana - Brașov, Marele Marș Ciclist al Bucureștiului și Gala sportului românesc - București).

2012

Ca un preambul la următorul album al trupei sunt lansate două noi piese: la începutul lunii ianuarie - "Ringul de dans", un cântec indie-pop cu influențe electro(nice), iar pe 2 mai în direct la Europa FM - "Povestea mea".

Pe 30 mai a avut loc un nou concert "Live în Garajul Europa FM" prilejuit de lansarea celui de-al 8-lea album de studio al trupei Bere Gratis, intitulat "În fața ta". Albumul a fost distribuit în exclusivitate cu Gazeta Sporturilor din 14 iunie.

Următorul eveniment major pe care Bere Gratis l-a susținut a fost concertul "În fața ta" ce a avut loc pe 19 noiembrie la Teatrul Național București și a promovat cel mai recent album al formației. Invitații speciali în concert (Elena Gheorghe și Călin Goia) au realizat alături de alți artiști, prieteni și colaboratori, momente memorabile în cadrul acestui spectacol excepțional. Setlist-ul a conținut atât piese de pe noul album lansat în acel an, cât și piese mai vechi înregistrate în cei 14 ani de activitate ai trupei.

Pentru a susține campania umanitară "Împreună pentru cei mici - SMS 8844" destinată renovării blocului operator din Clinica de Chirurgie a Spitalului "Marie Curie" din București, Bere Gratis a compus melodia "Mie îmi pasă de îngerii mei", piesă interpretată împreună cu corul Accoustic condus de dirijorul Daniel Jinga.

2013

Acest an a deschis seria unor colaborări de succes cu artiști din muzica autohtonă: Bere Gratis a lansat două noi single uri, "Două inimi" (cu Giulia, în luna mai) și "O lume nebună" (featuring Zhao, în decembrie).

Pentru a sărbători cei 15 ani de existență, formația și-a întâlnit “ecoul” (publicul) în cadrul unor spectacole cu invitați speciali (Paula Seling, Giulia, Ioana Anuța, Zhao, Shift), precumși în concertul aniversar "Două inimi - Bere Gratis 15 ani" (și totodată primul turneu național al formației) care a trecut prin 6 orașe (Brașov, Galați, Suceava, Iași, Sibiu și Alba Iulia).

2014

Concertul aniversar "Bere Gratis - Două inimi", cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate, a avut loc la Sala Polivalentă din București pe 1 aprilie.

2015

La cinematograful Patria, pe 8 martie, Bere Gratis a pus în scenă povestea ta de iubire printr-un concert live emoționant, "Noapte caldă", aducând mai aproape de sufletele fanilor emoție și muzică, într-o evadare romantică din cotidian.

2016

Din luna ianuarie, Mihai "Meme" Munteanu îl înlocuiește pe Marius Bob la chitară.

Pe 27 octombrie, la Sala Palatului din București, Bere Gratis și-a serbat majoratul în concertul aniversar "18 ani, frate!". Invitat special: maestrul Gheorghe Zamfir.

Sfârșitul anului aduce un nou album: "Tonomatul de vise".

Componența 2016:
Mihai Georgescu - voce
Robert Anghelescu - clape
Marian Damian - tobe

Colaboratori permanenţi:
Mihai "Meme" Munteanu (chitară)
Radu Vaştag (bass)